Gåsebillelarver er et stort problem i græsplæner på sandet jord, hvilket der er rigeligt af i Nordjylland, hvor plagen visse steder er meget stor.
Gåsebillelarvernes gnaven af græsrødder kan medføre, at store partier af plænen ødelægges. Samtidig kommer fuglene og river græstoppene op for at lede efter larverne. Det gør problemet problemet endnu mere synligt.
Gåsebiller
Gåsebiller yngler én generation pr. år. De voksne biller kommer frem fra slutningen af maj og parrer sig umiddelbart efter.
Efter parringen lægger hunnen æggene nede i græsset tæt på jorden. I denne periode flyver gåsebillerne lavt over plænen. Efterfølgende regn eller dug vil føre æggene helt ned i jorden.
Når de er færdige med formeringen, søger gåsebillerne højere op og opleves så i buske og køkkenhaver, hvor de æder af forskellige blomster, blade eller nydannede frugter. De voksne biller er planteædere, som lever af mange løvtræers blade. Billerne ædes i løbet af sensommeren af fugle, spidsmus, pindsvin og ræve.
Langt de fleste æg bliver lagt inden for de første 4 dage i det område, hvor gåsebillerne er udklækket. Spredning sker ved hjælp af vinden. Jo mere det blæser, når gåsebillerne kommer op, des større bliver spredningen. Larverne kommer frem 4–5 uger efter, at æggene er lagt.